Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail
Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail
Warsztaty: Z kogucikiem i pyzą przez ziemię opoczyńską – sztuka ludowa i kulinarna naszego regionu
Termin realizacji projektu: od stycznia do maja 2017 roku
Przewidywana liczba uczestników bezpośrednich (aktywne uczestnictwo):
Opis merytoryczny projektu:
Warsztaty 44 godz. przeznaczone są dla 10 uczniów z klas I-III. Jako nauczyciele bogatego w tradycje opoczyńskiego regionu chcielibyśmy rozbudzić w uczniach klas młodszych zainteresowanie sprawami swojej miejscowości, zapoznać ich z elementami historii, kultury, sztuki ludowej i regionalnymi potrawami. Wiedza i umiejętności, które uczeń nabędzie w trakcie realizacji programu, uświadomią mu potrzeby środowiska oraz ukształtują poczucie przynależności do niego. Warsztaty pozalekcyjne oprócz tego mają między innymi rozwijać zainteresowania i uczyć dzieci umiejętności zagospodarowania czasu wolnego. Wspólne przyrządzanie regionalnych potraw zintegruje nie tylko uczniów, ale przyczyni się do zachowania tradycji naszej małej ojczyzny.
Cele do zrealizowania i przewidywane efekty w wymiarze szkolnym oraz lokalnym
(pozytywne rezultaty i osiągnięcia)
Cel:
Efekty:
Autorzy i wykonawcy projektu: