Kulinarne sukcesy Idzikowic | Urząd Miejski w Drzewicy

pochmurnie 12°C
Logo OpenWeatherMap Dane pogodowe dostarcza: openweathermap.org

Imieniny

Joanny, Kazimiery, Wiktorii

Drzewica z lotu ptaka

Zamek w Drzewicy

Kościół w Drzewicy

Rzeka Drzewiczka

Stadion Miejski w Drzewicy

Rekreacyjno-Sportowy Kompleks Boisk Orlik

Drzewicka Strefa Przemysłowa

Regionalne Centrum Kultury w Drzewicy

Ścieżka Pieszo-Rowerowa

Tor kajakarstwa slalomowego w Drzewicy

Ośrodek Sportu i Rekreacji w Drzewicy

Stadion piłkarski w Radzicach Dużych

Kulinarne sukcesy Idzikowic

20.08.2025
Reprezentacja KGW Idzikowice na swoim stoisku wraz z Zastępcą Burmistrza Drzewicy Dominikiem Niemirskim i komisją konkursową podczas Dożynek Województwa Łódzkiego

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Idzikowicach gotują smacznie i z pasją, a o ich zdolnościach kulinarnych robi się coraz głośniej w całym regionie. Pokazały to ostatnie dni, które przyniosły naszym gospodyniom dwa znaczące sukcesy.

W piątek, 15 sierpnia 2025 roku KGW w Idzikowicach przystąpiło do regionalnych eliminacji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2025”. Eliminacje zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Oddział Terenowy w Łodzi odbyły się w Sulejowie-Podklasztorzu w ramach Święta Miasta i Gminy Sulejów.

Jurorzy oceniali dania regionalne przygotowane przez reprezentacje KGW z powiatów: piotrkowskiego, opoczyńskiego, bełchatowskiego i radomszczańskiego.

Gospodynie z Idzikowic przygotowały ,,zrazy z karkówki z kiszonej kapusty i grzybów z pokrzywowymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i kalarepy". Ta pyszna potrawa zachwyciła jury zarówno smakiem i aromatem, jak również wiernością z tradycją przy wykorzystaniu regionalnych produktów.

Danie było doskonałe i fantastycznie podane, czego efektem przyznanie Idzikowicom pierwszego miejsca! To osiągnięcie wiąże się nie tylko z prestiżem i nagrodą finansową, ale także z awansem do wojewódzkiego finału „Bitwy Regionów 2025”, który zostanie przeprowadzony 31 sierpnia podczas Wystawy Rolniczej „Rol-Szansa 2025 w Piotrkowie Trybunalskim.

Dwa dni po zwycięstwie w Sulejowie - w niedzielę, 17 sierpnia - idzikowiczanki cieszyły się z kolejnego sukcesu. Na Dożynkach Województwa Łódzkiego 2025 w Buczku z wielki powodzeniem uczestniczyły w konkursie kulinarnym "Doprawione Łódzkim Smakiem".

Przystępując do kategorii "Słodkie rozkosze" wykonały parowce z jagodami. Popisowa potrawa jako regionalny deser prezentowała się i smakowała znakomicie, co doceniła komisja konkursowa, oceniająca smak i aromat, estetykę podania oraz nawiązanie do tradycji i kultury naszego regionu.

Panie z Idzikowic znalazły się w gronie najlepszych i decyzją jury zostały uhonorowane drugim miejscem. Podczas uroczystej dekoracji nagrodę odebrały przy asyście Zastępcy Burmistrza Drzewicy Dominika Niemirskiego.  

Kołu Gospodyń Wiejskich w Idzikowicach serdecznie gratulujemy sukcesów kulinarnych, życząc kolejnych osiągnięć w skali regionu i całego województwa. Dziękujemy za promowanie bogactwa polskiej kuchni regionalnej, lokalnych produktów oraz tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
 

Najświeższe aktualności

Wakeboardzista wykonuje skok z przeszkody kicker na torze wakeboardowym na Zalewie Drzewickim
20.08.2025
Zawody wakeboardowe, regaty w kajakarstwie turystycznym, warsztaty żeglarsko-motorowodne oraz atrakcje dla dzieci złożą się na…
Grupa rowerzystów jedzie drogą asfaltową w terenie zielonym. Na przedzie policjant na motocyklu. Z tyłu zamykająca kolumnę karetka pogotowia
20.08.2025
Wspólnie z Centrum Aktywności Lokalnej w Drzewicy serdecznie zapraszamy na "Rajd rowerowy po Gminie Drzewica", który odbędzie się…
Na ulicy Staszica obok budynku Urzędu Miejskiego w Drzewicy grupa biegaczy rozpoczyna bieg główny na 5 km
18.08.2025
Wysoka frekwencja, emocjonująca rywalizacja, kapitalne wyniki pomimo upału i duchoty oraz sympatyczna, rodzinna atmosfera – tak…